Nieuws

17 juli: Eerste windturbine staat
Onder grote belangstelling van het publiek is woensdag 17 juli de bouw van de eerste windturbine van windpark De Drentse Monden en Oostermoer afgerond. Het plaatsen van de rotorbladen (wieken) was ‘s morgens de spectaculaire afsluiting van iets meer dan een week aan bouwwerkzaamheden. Direct na plaatsing van het derde rotordeel, werd begonnen met het demonteren van de grote hijskraan.
Lees hier meer.

12 juli / 15 juli 2019: Onweer legt plaatsing wieken stil; hijsen waarschijnlijk woensdag afgerond
Het eerste rotorblad (wiek) van de eerste windturbine is vrijdag 12 juli gemonteerd. Kort na de plaatsing sloeg het weer om en moest het werk worden gestopt. Naar verwachting wordt het werk woensdag hervat.
Lees hier meer.

8 juli 2019: Gunstige weersomstandigheden: Opbouwen van eerste turbine begonnen
Langs de Drentse Mondenweg bij 1e Exloërmond start vandaag de opbouw van de eerste windturbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat kan nadat vandaag het eerste mastdeel van de windmolen is aangekomen op de bouwlocatie. Vanwege de gunstige weersomstandigheden (en verwachtingen voor deze week) is besloten direct te beginnen met bouwen.

Lees hier meer

4 juli 2019: Alle turbine onderdelen windpark volgende week op de bouwlocatie
4 Transportbedrijf brengt onderdelen via twee routes
De negen transporten om de resterende turbine onderdelen voor de eerste windturbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer naar de bouwlocatie bij het Monument aan de Drentse Mondenweg te brengen vinden binnen een week plaats. Het transportbedrijf kiest voor vervoer in de nachtelijke uren om zo weinig overlast voor de omgeving en het verkeer te veroorzaken. 
Lees hier meer.

1 juli 2019: Provincie Drenthe wijst bezwaren WindNee en Platform Storm opnieuw af
Bezwaren die WindNee en Platform Storm indienden tegen het Monitoringsplan Windpark De Drentse Monden en Oostermoer (Soortenbescherming) zijn door de provincie Drenthe afgewezen. Beide organisaties zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun bezwaar. Volgens de provincie zijn ze geen belanghebbende.
De Commissie Rechtsbescherming had in juni al geadviseerd beide organisaties niet -ontvankelijk te verklaren. Gedeputeerde Staten van Drenthe volgen dat advies.
Lees hier meer.

30 juni: Hijsen rotorbladen vanaf vrachtwagens na uitstel hervat
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer (DMO) is blij dat het transport van de rotorbladen naar de bouwlocatie aan de Drentse Mondenweg in 1e Exloermond (nabij het monument ‘Gebroken Lijn’) zonder noemenswaardige problemen is verlopen. Helaas had het transport zaterdagochtend enige vertraging, waardoor in de slotkilometers op de N378 en N379 wellicht iets meer overlast voor het verkeer en omwonenden ontstond dan was voorzien. 
Lees hier meer.

29 juni 2019: Rotorbladen windturbine aangekomen op bouwlocatie Windpark De Drentse Monden en Oostermoer
Op de bouwlocatie nabij 1e Exloëermond zijn zaterdagochtend de eerste onderdelen aangekomen van de eerste windturbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Afgelopen week kondigde het windpark al aan dat het transport binnenkort zou plaatshebben.
Aanpassingen van rotondes en wegen waren andere voortekenen van het aanstaande transport.
De aanvoer van de drie rotorbladen verliep probleemloos. Het transportbedrijf koos voor de nachtelijke uren om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
Lees hier meer.

29 juni 2019: Rotorbladen windturbines aangekomen op bouwlocatie
Op de bouwlocatie nabij 1e Exloërmond zijn zaterdagochtend de eerste onderdelen aangekomen van de eerste windturbine van De Drnetse Monden en Oostermoer. Afgelopen week kondigde het windpark al aan dat het transport binnenkort zou plaatshebben.

Lees hier meer.

26 juni 2019: Eerste onderdelen turbine arriveren binnenkort
De eerste onderdelen voor de eerste turbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer aan de Drentse Mondenweg bij 1e Exloërmond arriveren binnenkort. Om dat transport mogelijk te maken zijn inmiddels langs de route diverse werkzaamheden in gang gezet en worden bijvoorbeeld enkele rotondes aangepast.

17 juni 2019: Geslaagde keuring en test hijskraan
Op de bouwlocatie is maandag 17 juni de 160 meter lange hijskraan gekeurd en getest. Publiek langs de Mondenweg volgde de test met interesse.

Lees hier meer.

16 juni 2019: Campagne voor contact met hoofdaannemers succesvol afgesloten
108 Bedrijven uit Drenthe en Groningen hebben zich gemeld om in contact te komen met de hoofdaannemers van het windpark.  De initiatiefnemers zijn blij met die grote animo. Alle bedrijven krijgen binnenkort bericht over het vervolg van de contacten.
Lees hier meer.

10 juni 2019: Opbouw kraan luidt komst van eerste windturbine in
Op de bouwplaats aan de Mondenweg bij 1ste Exloërmond arriveert deze week de bouwkraaan. Dat is het startpunt voor de bouw van de eerste windturbine van windpark De Drentse Monden en Oostermoer. De kraan staat op een eerder aangelegde bouwopstelplaats.
Lees hier meer.

3 juni 2019: Tientallen regionale ondernemers willen werken voor windpark
Vele tientallen ondernemers hebben zich gemeld voor een kennismaking met de hoofdaannemers van het windpark. Tot 15 juni kunnen ook andere ondernemers zich nog melden via het inschrijfformulier op deze website.
Lees hier meer.

24 mei 2019: Windpark brengt regionale ondernemers in contact met hoofdaannemers
Ruim 1800 ondernemingen in Drenthe en Groningen krijgen een schriftelijke uitnodiging van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer om zich ‘voor te stellen aan’  de hoofdaannemers van het project. De ondernemers kunnen zich vanaf 24 mei (via de website van het park) inschrijven voor een kennismaking. De hoofdaannemers maken uit alle aanmeldingen een selectie voor een nadere kennismaking. De uitnodiging sluit aan bij de wens van de initiatiefnemers van het park om regionale bedrijven zoveel mogelijk te betrekken bij de bouw.
Lees hier meer.

24 mei 2019: WindNee en Platform Storm verliezen procedure bij provincie Drenthe
Stichting WindNee en Stichting Platform Storm zijn niet-ontvankelijk verklaard door de provincie Drenthe in een bezwaarprocedure tegen het Monitoringsplan Windpark de Drentse Monden en Oostermoer. Volgens de provincie zijn beide stichtingen geen belanghebbende in die procedure. Het Monitoringsbesluit bepaalt hoe in een straal van 170 meter rond de turbines de invloed op bijvoorbeeld vogelsterfte wordt gemeten.
Lees hier meer.

21 mei 2019: Minister Wiebes antwoord op Kamervragen waardes huizen
In een uitgebreide brief antwoordt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) op Kamervragen over windparken in Drenthe en Groningen. Hij gaat onder meer in op de berekening van eventuele waardedalingen, de energietransitie, de Rijkscoördinatieregeling (RCR) en de rol van regionale initiatiefnemers.
Lees hier meer.

10 mei 2019: Nieuwsbrief Mei verschenen
Ruim vijfhonderd belangstellenden ontvingen via e-mail de Nieuwsbrief Mei. Als u ook de nieuwsbrief wilt ontvangen, meld u dan hier aan. 
Lees hier meer.

2 mei 2019: Eerste fundering gestort en kabels gelegd
Circa vijftig betonmixers (vrachtwagens) voerden donderdag 2 mei het beton aan voor de fundering van de eerste windturbine. De wapening en bekisting waren de afgelopen dagen gebouwd. Ook werden over ruim drie kilometer lengte kabels en een lege leiding gelegd.
Lees hier meer.

17 april 2019:’Nu voordelen voor de regio aangrijpen’
Er komt geen herziening bij de Raad van State over de besluitvorming rond Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat besluit maakte de Raad van State woensdagochtend (17 april) bekend.
Lees hier meer

10 april 2019: Tweede meting Lofar Radiotelescoop
Van maandag 15 april t/m woensdag 17 april worden nabij de Mondenweg weer testen uitgevoerd met een speciaal ontwikkelde radiozender vanwege de beoogde reductie van de elektromagnetische ruis van de toekomstige windturbines.
Lees hier meer.

4 april 2019: Gerrit Valk onafhankelijk voorzitter OAR
Gerrit Valk uit Alkmaar is benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de OmgevingsAdviesRaad (OAR). Hij gaat de gesprekken leiden tussen omwonenden en initiatiefnemers van windmolenpark Oostermoer.
Lees hier meer.

2 april 2019: Start heien voor eerste turbine windmolenpark start
Langs de Mondenweg tussen Eerste Exloërmond en Nieuw-Buinen starten op dinsdag 2 april de heiwerkzaamheden voor de eerste turbine van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. De werkzaamheden worden naar verwachting deze week afgerond.

Lees hier meer.

29 maart 2019: Hoofdaannemers tekenen contracten
In Nieuw Buinen zijn de contracten getekend met twee hoofdaannemers die betrokken zijn bij de bouw van het Windmolenpark Drentse Monden Oostermoer. De hoofdaannemers tekenden de contracten met de drie opdrachtgevers: Duurzame Energieproductie Exloërmond (DEE) Raedthuys Windenergie BV en Windpark Oostermoer Exploitatie BV.
Lees hier meer.

27 maart 2019: Regionale bedrijven blijven betrekken bij bouw
Directie en initiatiefnemers van Windmolenpark Drentse Monden en Oostermoer zijn teleurgesteld dat onderaannemer Avitec (voorheen Hoornstra) uit Nieuw Buinen geen machines meer beschikbaar stelt voor het project. Streven blijft om regionale bedrijven werk te gunnen.
Lees hier meer.

25 februari 2019: andere locatie bijeenkomst De Windvogel over buurtprojecten
De bijeenkomst van coöperatie De Windvogel op woensdag 27 februari over buurtprojecten in het gebied De Drentse Monden en Oostermoer is verplaatst naar het dorpshuis De Badde (1e Exloërmond 56-J) .
Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.

22 februari 2019: eerste testmeting radioruis voor windpark
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voert vanaf maandag 25 februari de eerste testmetingen in het veld uit in verband met de beoogde reductie van de radioruis van de windturbines. Dit is onderdeel van de afspraken die het windpark en ASTRON, eigenaar van de LOFAR-telescoop, hebben gemaakt. Voor deze meting is het onder meer nodig dat er twee dagen een grote hijskraan in het gebied staat.
Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.

19 februari 2019: visualisaties en bijeenkomst over buurtprojecten
We hebben visualisaties laten maken van de windturbines waarmee Windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt gebouwd. U kunt op meerdere punten in het gebied staan en daar realistische visualisaties bekijken. Hiervoor is de windturbine Nordex N131 gebruikt met een ashoogte van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter. Daarmee laten de visualisaties exact zien hoe het windpark eruit komt te zien, ook qua model van de windturbine.

Op 27 februari 2019 kunt u ook zelf weer aan de slag met het verduurzamen van uw woongebied. De Windvogel organiseert dan een avond over de buurtprojecten die mogelijk worden door de komst van de windmolens. Via het windparkaandeel van burgercoöperatie De Windvogel zijn de opbrengsten lokaal inzetbaar voor de buurt.

Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

Verder in dit nieuwsbericht:

  • De werkzaamheden voor de eerste windturbine zijn begonnen.
  • Het windpark in het nieuws.
  • OmgevingsAdviesRaad.
  • Informatie over gezondheid en windturbines.

 

8 januari 2019: planning bouw eerste windturbine
De bouw van de eerste windturbine van het windpark staat op het punt van beginnen. In dit nieuwsbericht staat meer informatie over de benodigde werkzaamheden en wanneer deze worden uitgevoerd.
Ook staat in dit bericht meer informatie over het gebiedsfonds en over financieel participeren in het windpark via coöperatie De Windvogel. 

 

10 december 2018: informatieavond afgelast
De informatieavond op 13 december 2018 over de bouw van de eerste windturbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is afgelast. Dat hebben wij als initiatiefnemers van het windpark besloten. Aanleiding hiervoor is een actie van stichting Platform Storm waardoor we als initiatiefnemers van deze informatieavond de veiligheid tijdens de informatieavond niet kunnen waarborgen.

Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

 

21 november 2018: informatieavond over bouw van eerste windturbine
De bouw van de eerste van de in totaal 45 windturbines voor Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is aanstaande. 
In januari 2019 begint de bouw van deze eerste windturbine. Om daar zoveel mogelijk mensen over te informeren, plaatsen wij als initiatiefnemers van het windpark vandaag (21 november 2018) een advertentie in de weekbladen De Kanaalstreek/Ter Apeler Courant, De Nieuwsbode en De Schakel. U kunt deze advertentie – een interview met Wim Wolters, algemeen directeur van het windpark – ook lezen. Klik daarvoor hier.

Hierin kunt u lezen waar deze windturbine wordt gebouwd, wat de planning is, wat er komt kijken bij de bouw van deze eerste windturbine en hoe bijzonder deze is.

Informatieavond op 13 december 2018
In deze advertentie staat tevens een uitnodiging voor een informatieavond over de bouw van de eerste windturbine. Deze bijeenkomst wordt gehouden op 13 december 2018 in horecacentrum Spa aan het Zuiderdiep 209 in 2e Exloërmond (start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur). We nodigen u hierbij van harte uit om hier bij aanwezig te zijn.

 

2 november 2018: besluiten fase 3 liggen ter inzage
Van vrijdag 2 november 2018 tot en met vrijdag 14 december 2018 liggen de besluiten ter inzage voor het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer fase 3. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen beroep instellen.
In deze voorliggende fase 3 betreft het 10 omgevingsvergunningen, 4 waterwetvergunningen, 2 ontheffingen provinciale verordening, een vergunning Wet Beheer rijkswaterstaatswerken en een ontheffing besluit bijzondere spoorwegen.
Meer hierover leest u in de kennisgeving van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Klik hier om deze te lezen.
In deze kennisgeving staat onder andere waar de besluiten ter inzage liggen.

 

29 oktober 2018: stille Nordex is de voorkeursturbine
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer heeft de Nordex N131 windturbine geselecteerd als de meest geschikte turbine. Nordex is daarmee de voorkeursleverancier geworden voor het windpark waarvan de oplevering is beoogd uiterlijk eind 2020. Met de keuze voor Nordex en deze windturbine is een belangrijke stap voorwaarts gezet in de realisatie van het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer heeft gekozen voor de N131 tubine van Nordex vanwege de inspanningen die Nordex wil en kan leveren om de turbine te laten passen binnen het zogeheten Lofar-convenant dat aangeeft dat de elektromagnetische (EMC)-straling van de te plaatsen windturbines moet worden gereduceerd. Een andere reden om hiervoor te kiezen, is de goede reputatie van Nordex (www.nordex-online.com/en). Daarnaast is een belangrijke overweging geweest dat de Nordex N131 turbine een van de stilste turbines in zijn klasse is. Dit wordt bereikt door toepassing van zogeheten ‘serrated trailing edges’ aan de wieken. Dit is een gekartelde achterrand van de wieken die ervoor zorgt dat er minder geluid ontstaat als de wieken draaien.

Het type N131 van Nordex heeft een ashoogte van 145 meter. De rotordiameter is 131 meter waarmee een wiek 65,5 meter lang is. Daardoor is de tiphoogte – het bovenste puntje als een wiek recht overeind staat – 210,5 meter.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer zal bestaan uit 45 windturbines van het type Nordex N131. Elke turbine heeft een vermogen van 3,9 MW waarmee het totaal opgesteld vermogen op 175,5 MW komt. De verwachting is dat één windturbine van dit type circa 15 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar opwekt. Dat is evenveel als gemiddeld 5000 huishoudens per jaar gebruiken. De 45 windmolens van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer wekken dus samen per jaar naar verwachting 675 miljoen kWh op. Dat is evenveel als gemiddeld 225.000 huishoudens per jaar gebruiken. Ter vergelijking: de provincie Drenthe telt circa 216.000 huishoudens.

Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.

 

21 februari 2018: vergunningen voor windpark onherroepelijk
De bouw van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een stuk dichterbij gekomen. De Raad van State heeft namelijk op 21 februari 2018 de beroepen tegen het Rijksinpassingsplan, de omgevingsvergunningen, de ontheffing Flora- en Faunawet en de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet ongegrond verklaard. Daarmee zijn deze nu onherroepelijk. Dit betekent dat de initiatiefnemers beginnen met de voorbereidingen voor de bouwfase.
Meer daarover staat in dit nieuwsbericht.

 

11 december 2017: uitspraak Raad van State uitgesteld
Op 6 december 2017 heeft Raad van State gemeld dat de uitspraak over Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is uitgesteld. De Raad van State geeft nu aan ernaar te streven dat in het eerste kwartaal van 2018 uitspraak wordt gedaan.

Als reden voor het uitstel wordt aangegeven dat er veel beroepen zijn ingesteld, dat de appellanten veel beroepsgronden aanvoeren en dat het tijd kost om deze zorgvuldig te beoordelen.

 

10 juli 2017: infographic en nieuwsbrief
Om omwonenden en belanghebbenden van windpark De Drentse Monden en Oostermoer (DMOM) een beeld te geven wat er allemaal komt kijken bij dit windpark, is er nu een infographic. Deze infographic bevat veel informatie over dit windpark in één oogopslag.  Het is een goed beginpunt om duidelijk te krijgen wat DMOM precies inhoudt.

U vindt de infographic hier.

Hieronder enkele aspecten die aan de orde komen in de infographic:

  • Het windpark wekt per jaar evenveel stroom op als 187.500 huishoudens verbruiken.
  • Het windpark is een investering van ruim 300 miljoen euro.
  • Tijdens én na de bouw levert het windpark banen op.
  • Er is een gebiedsfonds waar inwoners over meebeslissen.
  • Inwoners kunnen zelf mede-eigenaar worden van een tweetal windmolens via coöperatie De Windvogel.

Op 10 juli 2017 is er ook een nieuwsbrief verspreid over windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Klik hier om deze te lezen.

 

Mei 2017: nieuwsbrief
In mei 2017 is er een nieuwsbrief verspreid over windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Hierin is de stand van zaken op dat moment beschreven. Klik hier om deze nieuwsbrief te lezen.
Wilt u de nieuwsbrief voortaan per e-mail toegestuurd krijgen? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief.

 

11 april 2017: antwoord op veelgestelde vragen
Er is een rubriek gemaakt met antwoord op veelgestelde vragen. Deze kunt u hier lezen.
We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Staat uw vraag er toch niet tussen? Stuur die naar info@drentsemondenoostermoer.nl .

 

Mei 2015: informatiekrant
In mei 2015 is er een informatiekrant gemaakt over windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Deze kunt u hier lezen: infokrant_WP_DeDrentseMondenEnOostermoer 12-05-2015