Locatie en omvang

Locatie

windpark-ddmom-45-windturbines

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De 45 windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen. Die zijn verspreid over het gebied van 2e Exloërmond, Nieuw-Buinen, Drouwenermond en Gasselternijveen.

Zie ook de gebiedskaart hiernaast. 

De ashoogte van de windmolens wordt 145 meter. De rotordiameter wordt 131 meter.
De tiphoogte – het hoogste puntje van de molen op het moment dat een wiek recht overeind staat – wordt daarmee 210,5 meter.

Visualisaties
Via onderstaande plattegrond kunt u visualisaties zien van de windturbines waarmee Windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt gebouwd. U kunt via de plattegrond op meerdere punten in het gebied staan en daar realistische visualisaties bekijken. Hiervoor is de windturbine Nordex N131 gebruikt met een ashoogte van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter. Daarmee laten de visualisaties exact zien hoe het windpark eruit komt te zien, ook qua model van de windturbine.

Door op een van de iconen van een fotocamera te klikken op de plattegrond kunt u dankzij visualisaties vanaf dat punt zien hoe de beoogde windmolens in het landschap staan. 
Deze visualisaties zijn panorama visualisaties. Om de foto overeen te laten komen met wat u werkelijk buiten zou zien, is de kijkafstand van belang. We raden u aan om een afstand aan te houden van circa één keer het beeldscherm-breedte tot de foto.

 

Windmolens mogen niet zomaar overal worden geplaatst; er gelden strikte wettelijke normen en regels waaraan een windpark moet voldoen. Om te bepalen of de locaties waar windmolens komen ook binnen de wettelijke normen en regels vallen, is onderzoek gedaan. Het gaat dan om een MER-onderzoek naar de effecten van verschillende opstellingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld onderzoek naar veiligheid, effecten op natuur en effecten van geluid en slagschaduw op de omgeving. Het MER-onderzoek voor het windpark is gebaseerd op een windmolenpark van circa 150 MW. De effecten van het toekomstige windpark zijn hierdoor goed inzichtelijk gemaakt.